מסעו של מטפל ברפואה סינית
מכירים את אילו שסיימו לימודים אך מרגישים "לא בשלים" ולכן דוחים את עניין פתיחת הקליניקה? הם ישתתפו באין ספור סדנאות וימשיכו לרכוש ידע רב, אך הידע שלהם ישאר תיאורטי ולעולם יסתפקו ב 2-3 מטופלים בשבוע. במשך הזמן הם יסכינו עם המצב ואולי גם יחשבו שזה מה שמתאים להם. האם ניתן לשנות מצב כזה? האם ניתן למנוע אותו מראש?
מסע של אלף מילים מתחיל מצעד קטן אחד
千里之行﹐始于足下
Qiānlǐ zhī xíng, shǐ yú zú xià
המשפט מוכר עוד משחר הדורות ויוחס למאו טצה טונג אף שהיה מוכר מאות ואולי אלפי שנים קודם לכן. המשמעות ברורה. כל תהליך ארוך של למידה מתחיל מהצעד הראשון. אלא שהמשפט מציין תנועה ולא כיוון. אנו יודעים שהצעד הראשון חשוב מכל הצעדים משום שהוא עובר ממצב סטטי למצב תנועה. לפי חוקי הפיזיקה (של ניוטון), כדי שגוף ישנה את מהירותו הוא צריך כוח שיפעל עליו. מכאן שכדי לנוע צריך כוח התחלתי. אלא שהפתגם לא מציין מהו כיוון הכוח, כך שבהחלט הצעד הראשון עלול להיות מוטעה.
כשעושים אלף החלטות גם החכם ביותר יעשה שגיאה
智者千虑必有一失
Zhìzhě qiān lǜ, bì yǒu yī shī
אם מדובר בשגיאה אחת לאלף הרי שמדובר בנתון מאוד מעודד. אני מניח שהסטטיסטיקה גדולה בהרבה. לפעמים טעות קטנה עלולה להתגלות כתקלה גדולה, למשל סטיה מהדרך בעת נהיגה. לפעמים טעות גדולה עלולה להתגלות כברכה לא צפויה. למשל בחירה מוטעית או הססנית של מקצוע עשויה להתגלות כדבר הנכון ביותר שנעשה. גילוי נאות: כשבחרתי רפואה סינית לא הייתי בטוח בבחירתי ועם השנים היא התגלתה כאחד הצעדים המוצלחים ביותר שלי בחיים...
המורה פותח את הדלת. אתה (התלמיד) נכנס בעצמך
师傅领进门,修行在个人
Shī fu lǐng jìn mén, xiū xíng zài gè rén
אתה יכול להביא את הסוס אל השוקת אך אתה לא יכול להכריח אותו לשתות
אז הצעד הראשון היה לבחור ללמוד ונראה שהבחירה היתה נכונה, לפחות בתחילת הדרך. כסטודנט, עליך לא רק לבחור בלימודים אלא גם בלמידה. להגיע אל שוקת הידע אין פירושו ללגום ממנו במידה. לא מספיק להתכוון לשתות, צריך גם להיות צמא לידע.
הראה לי ואשכח, ספר לי ואולי אזכור, ערב אותי ואז אבין
不闻不若闻之,闻之不若见之,见之不若知之,知之不若行之;学至于行之而止矣
…. Bù wén bù ruò wén zhī, wén zhī bù ruò jiàn zhī, jiàn zhī bù ruò zhīzhī, zhīzhī bù ruò xíng zhī; xué zhìyú xíng zhī ér zhǐ yǐ.
אני שומע - אני שוכח, אני רואה - אני זוכר, אני עושה - אני מבין
חשוב לבחור מסגרת לימודית שבה הקליניקה היא חלק אינטגרלי ממערך הלימודים. אחרת הכל ישאר בתיאוריה.
ועל פתגם זה אוסיף גם: "וכשאני מלמד אז אני באמת מבין..."
קריאת עשרת אלפים ספרים אינה משתווה למסע של עשרת אלפים מילים
读万卷书不如行万里路
Dú wàn juǎn shū bùrú xíng wànlǐ lù.
פרקטיקה שווה יותר מדיבורים ותיאוריה...
זה תקף לכל תחום בחיים, לרבות תהליך הלמידה עצמו. אבל כאן אני רוצה להתייחס לבוגרי הלימודים ברפואה סינית. אני מכיר לא מעט מטפלים שממשיכים ללמוד ולהשתתף בכנסים ובסדנאות למרות שהם כמעט ולא מטפלים. זה נחמד להעשיר ולהעמיק את הידע אולם להיות סטודנט נצחי זה סוג של סטגנציה או פחדנות.
צריך לקפוץ למים ולהתחיל לשחות. מובן שמסלול לימודים שהכשיר אותך לשחות כבר מההתחלה יאפשר לך להיות מטפל כבר בעת סיום לימודיך בעוד שמסלולי לימוד שעשו לך כמה שיעורי שחיה מדגמיים ורובם לקראת סיום הלימודים, ישאירו אותך יבש על גדת הבריכה (בלי מטופלים).
ורק כדי לממש את מה שנאמר קודם:
דברים של היום, ממש אותם היום
今日事,今日畢
Jīnrì shì, jīnrì bì
אל תדחה למחר מה שאתה יכול לעשות היום.
למדת לטפל? תתחיל מוקדם ככל שההכשרה שלך מאפשרת!
הכישלון הוא אם ההצלחה
失败是成功之母
Shī bài shì chéng gōng zhī mǔ
האם זהו פתגם נכון או שזה סוג של נחמה לטיפשים?
עם זאת, מי שלא מטפל לא יכשל בטיפולים ומי שמטפל, יודע מנסיונו שאין 100% הצלחה. החכמה היא בהסקת מסקנות ולמידה מהן. ביקורת עצמית משביחה את הטיפולים לאורך זמן (אגב, טוענים שאנו הישראלים, אלופים בביקורת עצמית ולכן אנו מצליחים בהמון תחומים).
תרופה טובה טעמה מר
良藥苦口
Liángyào kǔkǒu
לפעמים צריך לכאוב כדי לראות תוצאות
והכוונה היא לא בדיקור הסיני (שעבור אנשים מסוימים עלול להסב כאב). הכוונה לכל תהליך, בין אם לימודי (לא תמיד הכל מעניין אך לעתים צריך ללמוד הכל) ובין אם ריפויי (למשל להתאמץ בשינוי אורח חיים גם אם זה לא ממש כיף).
הסינים אלופים בתרופות מרות... J
כאשר נגיע אל ההר, תהיה שם דרך לחצות אותו
车到山前必有路
Chē dào shān qián bì yǒu lù
זה משפט מאוד אופטימי שגם נותן כוח לחפש פיתרונות גם אם לא נראים באופק הקרוב. ישנם מצבי חולי שנראים, לכאורה, ללא פיתרון. גם אז אנו צריכים להתאמץ משום שלפעמים מופיעה דרך לא צפויה. אם לא נראה את הפיתרון הקרוב ונכנע, הרי שבוודאות לא נצליח לעזור.
למידע נוסף
למידע אודות רפואה סינית לילדים בתמורות