לימודי רפואה סינית, שיאצו, טווינה ועיסוי. לפרטים והרשמה : ת“א: 03-6815996, חיפה: 04-8720492
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 

שאלות ותשובות בנושא אנרגטיקה של סוגי מזונות שונים

 
 
אנרגטיקה גם במזון בין השאלות שניתן למצוא בפרק זה: מהי האנרגטיקה של מזונות כמו שקדים, בוטנים, דגנים, חומץ או פירות הדר?
 
 
מאת: צוות הקליניקה של תמורות
 

שאלות נפוצות / תזונה – אנרגטיקה של סוגי מזונות שונים


רשימת השאלות:
(לחץ על השאלה כדי להגיע לתשובה)

1. מהי האנרגטיקה של שקדים?
2. מהי האנרגטיקה של בוטנים?
3. מהי האנרגטיקה של חלבונים מן החי?
4. מהי האנרגטיקה של דגנים ברפואה הסינית?
5. כיצד משפיע חומץ מבחינה אנרגטית?
6. מהי האנרגטיקה של פרות הדר?

לשאלות נפוצות בנושאים נוספים בתחום התזונה לחץ כאן.


1. מהי האנרגטיקה של שקדים?


לשקד חשיבות רבה ברפואה הסינית. כטיפול תרופתי, אם הוא מר הוא מוצע על כל קליפתו ואז תפקידו לפתוח חסימות בכבד ולהזין את היין (לצור לחות) בריאות.
שקדים מתוקים נאכלים ללא קלייה במצבם הטוב ביותר. הרפואה הסינית לא מתייחסת לקילוף וחליטה, אבל לפי ההיגיון של הרפואה הסינית, הקליפה הירוקה תשפיע על הכבד ואילו התוכן הלבן והמתקתק ישפיע בעיקר על הזנת היין של הריאות. אז תלוי מה המטרה ולפי זה מה מומלץ.
מנקודת ריאות מערבית השקד החלוט והמקולף טוב יותר שכן בקליפה יש חומצה שמעקבת ספיגת סידן.

חזרה לרשימת השאלות

2. מהי האנרגטיקה של בוטנים?


אנרגיה ניטרלית, טעם מתוק, משפיע על ריאות וטחול, מחזק צ´י ודם, מלחלח את הריאות ועושה הרמוניזציה של הקיבה. מתאים לשיעול יבש ובכלל מצבי יובש בריאה.
לכן אינו מתאים למצבי ליחה לחות או סטגנציה של צ´י.
קיימות שיטות של שימוש בבוטנים, ותמיד מדובר בבוטנים לא קלויים, ע´י בישולם או השרייתם בחומץ, כדי לנקות טוקסיקציה של הכבד.
כך שאני מצטרף להמלצתו של שמואל שלא להגזים עם חמאת בוטנים באנשים עם נטיה לליחה.

חזרה לרשימת השאלות

3. מהי האנרגטיקה של חלבונים מן החי?



חוסר באלבומין מוביל לבצקות המאפיינות חוסר יאנג עם עודף יין מדומה. גם העלייה בהורמון נוגד השיתון ADH מוביל לאגירת נוזלים ולמצב דמוי עודף יין (שהוא אולי תולדה של פגיעה ביאנג הכליות וב Ming Men ולכן רטנציה של נוזלים). מכל האמור לעיל יש להסיק שחלבון במהותו הוא חומר יאנגי, מחזק צ´י ובעיקר את תפקיד ה Holding של הטחול.
אך לא רק תפקידי שימור והחזקה! אנזימים הם חלבונים אקטיביים אשר מפרקים ומרכיבים חומרים שונים בגופינו. מצב זה מקביל לפעולת הטרנספורמציה של הטחול / לבלב.
גם פגיעה במערכת החיסונית מלמדת על אובדן צ´י ויאנג. בעיקר מדובר על גורמים במערכת האמורים לתקוף חיידקים ווירוסים ממקור חיצוני, ולכן יש להניח שהפגיעה כוללת נזק לצי´ המגן - ה Wei Qi . במצבים מתקדמים תתכן פגיעה בכליות המאפיינת את הסינדרום של חסר יאנג בכליות עם הצפת נוזלים. פגיעה זו תגביר את ההרס למערכת החיסונית ול Wei Qi בכלל.
לסיכום: אף שאנו מכירים מזונות עתירי חלבון שמחזקים דם, ג´ינג או אפילו יין. הרי שהמרכיב החלבוני שלהם, בעיקרו, מחמם, שומר על פעולות כמו Holding , טרנספורמציה והגנה מפני פתוגנים חיצוניים ולכן הוא נחשב למחזק צ´י ויאנג צ´י.


חזרה לרשימת השאלות

4. מהי האנרגטיקה של דגנים ברפואה הסינית?


אצלנו מקודש הלחם. דורות לומדים עליו בהקשר של עבודה, תורה, המאכל העיקרי. מחסומים נפשיים מונעים הסרה של סובסידיות. לחם נחשב למרכיב האוכל העיקרי. במזרח זה בעיקר האורז. או בצורה רחבה יותר: דגנים. המושג ´דגנים´ הוא אפילו חלק מהמושג צ´י = אנרגיה של הגוף כולו.
הדגנים נחשבים בעיקר מאוזנים באנרגטיקה הסינית. הם לא מאוד יאנגים (כמו בשר אדום ותבלינים מסוימים) ואינם מאוד יינים (כמו פירות ואצות מסוימות). הם באמצע. אבל גם בתוכם קיימת התפלגות מסוימת. כלומר, רוב הדגנים, יחסית למזונות אחרים, נחשבים ניטרליים, אבל בינם לבין עצמם , חלק יותר מחממים וחלק יותר מקררים.
אורז נחשב למאוזן ביותר (המלא יותר קריר והמלוטש יותר ניטרלי עם מעט חמימות). לגבי התירס, אם השימוש בו במצבו הטרי אז הוא מקרר. אם השימוש בו כדגן בצורת קמח (וכנראה גם פופ קורן) אז מצבו יותר חמים. חיטה, סובין חיטה, שעורה (גריסי פנינה, קוואקר וכו´) נחשבים למקררים. גריסי הפנינה והקוואקר אפילו מונעים הצטברות ליחה ומחזקים את הטחול לבלב שאחראיים על חילוף החומרים בגוף.
חשובה כמובן גם דרך הכנת הדגנים. אפיה של דגנים בתוך מים לזמן ממושך או הפיכתם לדייסה מנטרלים את הקרירות שלהם במידה מסוימת והופכים אותם למחזקי צ´י טובים. מאידך, שימוש מרובה בדגנים, בעיקר כאילו שהותפחו עם שמרים, הוא קרקע ליצירת ליחה (ואחדים מייחסים לה את תופעת הקנדידה).

חזרה לרשימת השאלות

5. כיצד משפיע חומץ מבחינה אנרגטית?


ברפואה הסינית מוזכר החומץ כחומר חמים, חמוץ ומריר החודר למרידיאני הכבד והקיבה. לחומץ השפעה מורידה (ולכן מתאים למצבי רוח כמו בדימום מן האף, או למצבים בהם אנו רוצים לנקות את הגוף מפרזיטים למשל) והוא מתקשר לאלמנטים של אש ועץ. הוא תומך ביאנג, מחזק צ´י, מיבש לחות, מיזע, מניע דם סטגננטי, מסלק קור, נוגד רעלים. אינו מתאים למצבי חסר יאנג במחמם האמצעי.
אבל מדובר בחומץ סיני, הווה אומר חומץ אורז.
כדי לדעת מה האנרגטיקה של כל חומץ לסוגו (הדרים, סינטתי, תפוחים, בן יין וכו´) יש להכיר את תכונות המרכיב העיקרי של החומץ: החומצה האצטית, ואליו להוסיף ´מגע קל´ של תכונות חומר המוצא שלו.

המרכיב החשוב של החומץ הוא החומצה האצטית. מדובר למעשה בחומצת שומן בעלת שני פחמנים בלבד. לחומצות שומן ארוכות שרשרת תכונות מייצרות ליחה ולרוב מחממות. בחומצות קצרות שרשרת התכונה החומצית (הצד המשחרר מימנים במולקולה) היא הדומיננטית (ותעיד על כך הקוטביות של המולקולה) ולכן יש להחשיב את החומצה האצטית יותר כחומצה מאשר כשומן.
רוב החומצות הן בעלות אופי יאנגי בעוד שרוב הבסיסים בעלי אופי ייני. אלא שהגדרה זו מתייחסת לרוב לחומרים לא אורגנים. בחומרים אורגניים, ובעיקר בעלי אופי שומני אלמנט היאנג שומר על ההיבט המחמם שבו אבל אינו פוגע ביין ולעתים להפך, מחזק אף את היין.
לכן חומצות אורגניות חלשות (מזון חמוץ) מכווצות, שומרות על הג´ינג והיין, חומן יכול להניע את הצ´י והדם (אם כי ישנם מקרים שזה עלול לפעול להפך).

שימוש בכל חומץ להערכתי יעשה את הפעולות לעיל, בנוסף לתכונות הספציפיות לפי חומר המוצא של החומץ. בצמחי מרפא מקובל לעבד אותם במהלך הפקת החומר ולא, כמקובל במקרים מסוימים עם אלכוהול, לאחר תום ההפקה. כלומר, נטרול רעילות צמח נעשית במהלך העיבוד שלו ולא לאחריו. למרות האמור לעיל, הוספת מעט חומץ לתזונה באותו זמן בו אנו משתמשים בצמחים אסטריג´נטים (חמוצים / מכווצים) עשויה לתרום לחיזוק המטרה. אבל מדובר כאן בחיזוק האנרגטיקה אליה אנו שואפים ולא בנטרול היבטים לא רצויים שמצויים בצמח המרפא.

חזרה לרשימת השאלות

6. מהי האנרגטיקה של פירות הדר?



Fr. Citrullus vulgaris = xi gua
צמחים מטהרים ומקלים על חום קיץ
מתוק, קר, לב, קיבה, שלפוחית
מטהר חום קיץ ומייצר נוזלים. לא במצבי קור לחות או קור חסר במחמם האמצעי.

Pc. Citri Reticulatae = Chen Pi
צמחים המווסתים את הצ´י
חריף, מר, חמים, ארומטי, טחול, קיבה, ריאות
מניע צ´י ומחזק טחול קיבה, משנה ליחה, מווסת צ´י מתמרד מטה ומונע סטגנציות.
אסור במצבי שיעול על רקע חסר יין או חסר צ´י, בזהירות במצבי חום.

Pc. Citri erythrocarpae = Ju Hong
צמחים המווסתים את הצ´י
חריף, מר, חמים, ארומטי, מייבש, טחול, קיבה, ריאות
מניע צ´י ומחזק טחול קיבה, משנה ליחה (יותר מה Chen pi ), מווסת צ´י מתמרד מטה ומונע סטגנציות.
אסור במצבי שיעול על רקע חסר יין או חסר צ´י, בזהירות במצבי חום.

Pc. Citri Reticulatae Viride = Qing Pi
צמחים המווסתים את הצ´י
מר, חריף, חמים, כבד, מרה
מניע צ´י הכבד ומקל על סטגנציות, שובר הצטברויות מזון, מייבש לחות ליחה.
זהירות בשימוש במצבי חסר צ´י.

Fr. Citri seu Ponciri Immaturus = Zhi Shi
צמחים המווסתים את הצ´י
מר, קריר, טחול, קיבה
שובר סטגנציות צ´י והצטברויות, מווסת צ´י מתמרד מטה, למצבים אפיגסטריים, עצירויות.
זהירות במצבי קור בקיבה, זהירות בהריון.

Fr. Citri seu Ponciri = Zhi Ke
צמחים המווסתים את הצ´י
מר, קריר, טחול, קיבה
מניע צ´י ומקל על הצטברויות, מתאים למצבים בהם המטופל חלש ובחסר.
זהירות במצבי קור בקיבה, זהירות בהריון.

Fr. Citri Sacodactylis = Fo Shou
חריף, חמוץ, מר, חמים, כבד, קיבה, טחול
מניע צ´י ומקל כאבים ונפיחויות מצ´י כבד סטגננטי, הרמוניזציה בקיבה וחיזוק טחול.
זהירות במצבי חסר יין עם סימני חום.

תפוז:
קריר, מתוק, חמוץ, מייצר נוזלים, מסלק חום, מניע עיכול.

קומקוואט:
חמים, חריף, מתוק, חמוץ, מווס ת צ´י הכבד, מווסת צ´י מתמרד מטה, מסלק ליחה.

לימון:
קריר, חמוץ, מטהר חום ורעלים, מטהר אש קיבה (חילוקי דעות משמעותיים בין המקורות), מכווץ, מייצר נוזלים

אשכולית:
קר, מתוק, חמוץ, מייבש

קלמנטינה:
קריר, מתוק, חמוץ, מניע צ´י, מחזק טחול, ריאות, קיבה וכליות.

מנדרינה:
קריר, מתוק, חמוץ, משתן, מלחלח ריאות, מייבש ליחה.

כמו שניתן לראות מגוון פירות ההדר נרחב וחלק לא מבוטל מהפירות כוללים חלקים שונים המגיבים אחרת באנרגטיקה הסינית. יתרה מכך, האנרגטיקה של התפוז הרגיל המוכר לנו לא נכתבה מעולם בסין כיוון שכשהם אומרים תפוז, לרוב הם מתכוונים למנדרינה.
אבל נראה שבמקרים רבים הקליפה יותר חמימה מהתוכן. כלומר הפרי עצמו קריר. בהנחה שהתפוזים מצייתים לתכונה זו גם בישראל (שכן מקומות גידול שונים מניבים פירות עם אנרגטיקה שונה) יש להימנע משימוש בפרי התפוז ובמיץ שלו במצבים רבים של הצטננות. אנשים או ילדים המצטננים לעתים על רקע מצבי קור, ראוי שימנעו מהתפוז ודומיו.
ועוד! שתיית מיץ חמורה יותר מאכילת תפוז שכן היא בעצם מכילה כמות גדולה של פרי במצבו האנרגטי היותר קר (שכן אין את הציפה והתוכן המוצק של הפרי). באשר לוויטמין C, אין מה לדאוג, ממילה בתפוז אין הרבה וויטמין C ואם רוצים להשיג אותו אז גויאבה, עגבנייה, דובדבן או מסטיק עם ויטמין C כלשהו מכילים הרבה יותר...

חזרה לרשימת השאלות

להפניות
למאמר אודות תמורות ומייסדיה ניתן ללחוץ כאן: אודות תמורות
להסבר אודות תכניות לימודים בתמורות ניתן ללחוץ כאן: לימודים בתמורות
להסבר אודות התכנית המשולבת ברפואה סינית (נטורופתיה סינית) ניתן ללחוץ כאן: המסלול המשולב

חומר זה מוגש כשירות ע´י צוות הקליניקה של תמורות. © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד.

ניתן לשכפל ולהעביר חומר זה לכל גורם ובלבד שיצוין במפורש המקור וכתובת האתר.


מילות מפתח:
אנרגטיקה של שקדים, בוטנים, דגנים, דגני בוקר, חומץ, פירות הדר, הדרים, שאלות נפוצות, רפואה טבעית, הוליסטית, נטורופאתיה, נטורופתיה, נטורולוגיה, צמחי מרפא, אלטרנטיבית, רפואה סינית מסורתית, תזונה סינית, צמחונות, טבעונות, שיטות תזונה
Benefits and disadvantages naturalism , almonds, peanuts, cereals, vinegar, citrus fruits
 
 
 
 
תוכן מקצועי
 
הכנה למבחנים
תזונה סינית
צמחים
דיקור סיני
מקצועות המגע
גוף נפש
מידע קליני
ילדים
נשים
לימודי המשך
השמה מקצועית
פורום רפואה סינית
תמורות בקהילה
מדריך מטפלים
תמורות חדשות
אודות תמורות
 
 
לימודים בתמורות
 
:שם מלא  
:טלפון
:מייל
:תחום
:איזור
 
שלח

 
 
   
   
Copyright © 2024 Tmurot. v12.15.10
בניית אתר ו אחסון אתר: ווב דאטה קום  |  עיצוב אתר: ליעד שר  |  שיווק באינטרנט - דייז