שלב המתיחות
י. המטפל מבצע מתיחה באמצעות הברך הנגדית לכיוון המתיחה, יד אחת מותחת את הכתף כאשר היד השנייה מבצעת טיפול על הכתף והצוואר החשופים (שני הצדדים).
ברך מותחת והיד מבצעת את הטיפול
י´א. ראשו של המטופל מונח באוכף שנוצר ע´י מפרק כף היד של המטפל, המטפל מתרומם ובו זמנית מייצר מתיחה של 45 מעלות כאשר היד הנגדית פותחת את הצוואר ( שני הצדדים).
במעבר מצד לצד משחרר המטפל את המתיחה באיטיות רבה ומגלגל את הראש על האמה לשחרור באזור האוקסיפוט.
מתיחה באמצעות האוכף
גלגול על גבי האמה
י´ב. המטפל מבצע מספר מתיחות לכיוון ביית החזה מניח את כף ידו מתחת לחוליות הגביות העליונות, אצבעות האמה והמורה מונחות על ה- UB ידו השנייה של המטפל מונחת על מצחו של המטופל וראשו על אמת המטפל, בתנועה לאחור ולמטה נוצר לחץ על אזור ה- UB באמצעות משקל גופו של המטופל.
מתיחה באמצעות שתי הידיים קדמי
עבודה על הגב העליון באמצעות האצבעות
י´ג. המטפל מבצע מתיחה אחורית יד אחת מונחת על המצח יד שנייה אוחזת באוקסיפוט המתיחה מתבצעת עם השהיות.
י´ד. בשלב הבא מסיט המטפל את המצח קדימה ואת האוקסיפוט לאחור במצב זה הסנטר יורד לכיוון החזה, במתיחה זו נתגבר את המתיחה הקודמת.
ט´ו. המטפל מניח את ראשו של המטופל להרגעה קלה מבצע טיפול ראש מקיף+ פנים + טיפול חזה.
טיפול ראש
טיפול חזה
לאחר סיום הטיפול יכול המטפל לשלב נקודות דיסטאליות של מרידיאני הידיים:
SI, TW, Lu, LI, Ht , ולבצע סטימולציה עליהן. עבודה זו יעילה מאד בעיקר בסוף הטיפול אך ניתן לבצע אותם גם לפני.
י´ז. לסיום, עובר המטפל להמשך טיפול ברגליים על מנת לאזן את הטיפול אנרגטית.
סיכום:
הטיפול בשיאצו לצוואר, הוא קטה טיפולית היכולה להתבצע באופנים רבים. החל מטיפול קצר – כמו עיסוי וכלה בטיפול עמוק ואינטנסיבי. חשוב שהטיפול יתפתח בהדרגה ובסדר המומלץ: הכנה, רגיעה, עיסוי ומניפולציות, מתיחות ושוב הרגעה.
חשיבותו של הטיפול הוא בשיפור התנועתיות של החוליות, הורדת הטונוס השרירי, הזרמת צ´י ודם ופתיחת סטגנציות. כמובן גם הרגעה והורדת סטרס הנובע מחרדה ומתח.
במצבים קיצוניים של כאב, על פי המלצות הרופא המטפל, יש להיעזר במשככי כאבים אשר תגובתם איכותית בטווח הקצר בהשוואה לטיפול בשיאצו שהתגובה נמשכת לאורך זמן.
יש לקיים נוהל שיחה מקדימה לפני כל התחלת טיפול ובה יש לציין תופעות שיכולות להתרחש על רקע טיפול שיאצו אינטנסיבי קודם, כמו למשל, גלי חום, סחרחורת קלה, תחושה של נמנום, רגיעה והפוגה מכאבים. כמו כן, בתום הטיפול אנו מביאים את המטופל למצב ישיבה ולטיפול ישיבה. יש לוודא שהמטופל חזר לתפקוד מלא (בעיקר אצל אלה שנוהגים לאחר הטיפול).
כמטפלים עלינו לנקוט בכל אמצעי הזהירות המתחייבים לפני כל טיפול שיאצו צווארי. יש לקיים התייעצות עם הרופא המטפל ולוודא שאנו לא עלולים לגרום לנזק נוסף על הקיים. כמו כן, עלינו לבדוק אם המטופל לא חווה כאבי ראש חזקים לאחרונה. כאבי ראש הם אמנם באם בסמיכות רבה עם כאבי צוואר, אך חובה לברר את מקורם ולשלול אפשרויות אחרות. באנשים מבוגרים או בקבוצות סיכון, לוודא את מצב צפיפות העצם (לשלול בריחת סידן).
הצלחה טיפולית יכולה לנוע בין שיפור קל במצבו של המטופל ועד לפיתרון כולל. ככל שנקדים לטפל כך הסיכוי להפיכת הכאב לתסמונת קבועה וכרונית יקטן. יש לזכור שטיפול מונע מקטין את הסיכויים ללקות באירוע צווארי. תפיסה צווארית שכיחה פחות אצל אוכלוסיה מבוגרת מאשר אוכלוסיה צעירה. תהליך השיקום אצל האוכלוסייה המבוגרת איטיים יותר.
בסיום הטיפול נישלח את המטופל הביתה מצויד בסדרה של תרגילים והמלצות לשינוי אורח התנהגותי ביום יום. שילוב בין הטיפול לבין הפעילות היום יומית מקצרת את תהליך ההחלמה ומונעת התפתחות מחודשת של התופעה.
המאמר ניכתב ע´י
גיורא ליכט, מורה ומטפל בשיאצו, ממקימי תמורות ואחד ממנהליה.
חזרה למאמר המבוא על שיאצו צווארי יש ללחוץ כאן:
שיאצו צווארי - חלק ראשון
להפניות
למאמר אודות תמורות ומייסדיה ניתן ללחוץ כאן:
אודות תמורות
להסבר אודות תכניות לימודים בתמורות (רפואה סינית, שיאצו, טווינה, נטורופתיה סינית, תזונה, עיסוי רפואי) ניתן ללחוץ כאן:
לימודים בתמורות
חומר זה מוגש כשירות ע´י צוות ההדרכה של תמורות. © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד.