לימודי רפואה סינית, שיאצו, טווינה ועיסוי. לפרטים והרשמה : ת“א: 03-6815996, חיפה: 04-8720492
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 

שיאצו ורפואה סינית לטיפול בבעיות מחזור ווסת

 
 
שחלה שאלות ותשובות העוסקות בתחומים גינקולוגיים רבים. בין השאלות: סיבות להתקצרות מחזור, כאבים טרום וויסתיים, שחלות פוליציסטיות, השפעת הגלולות על האישה, כיצד הרפואה הסינית מתייחסת לדליות ברגליים, מהו אנדומטריוזיס, בעיות גיל הפוריות, הפרשות לבנות, מחולות מין וזיהומים נרתיקיים ועוד.
 
 
מאת: תמורות
 

שאלות נפוצות / נשים – בעיות מחזור / ווסת


רשימת השאלות:
(לחץ על השאלה כדי להגיע לתשובה).

1. מה יכולה להיות הסיבה להתקצרות המחזור?
2. אני סובלת מכאבים בתחילת הווסת, האם לרפואה הסינית יש תשובה לכך?
3. הרופא אבחן אצלי שחלות פוליציסטיות והמליץ על גלולות. מה הרפואה הסינית ממליצה?
4. האם לרפואה הסינית יש מה להציע בתחום דליות ברגלים שכואבות לפני הופעת הווסת?
5. איבחנו אצלי אנדומטריוזיס. מה זה בדיוק וכיצד זה עלול להשפיע על הריון עתידי?
6. האם עלי להסכין עם העובדה שכל גיל הפוריות יהיה מלווה בכאבים לפני ואחרי הווסת?
7. מה הרפואה הסינית יכולה להציע להפרשות לבנות מהנרתיק?
8. אני בהריון וגילו אצלי טריכומונה. אני לא רוצה לקחת תרופות חזקות, האם קיימת אלטרנטיבה בתחום הרפואה הסינית?
9. הופיעה לי דלקת מלווה בדימום רחמי. מה יש לרפואה הסינית להציע מעבר להמלצות הרופא?

לשאלות נוספות בתחום זה, אנא בחר/י נושא:
פוריות וכניסה להריון
בעיות במהלך ההריון
בעיות לאחר לידה
גיל המעבר

1. מה יכולה להיות הסיבה להתקצרות המחזור?


מחזור מקוצר (והכוונה למחזור, לא לווסת) יכול להופיע, מנקודת ריאות סינית, בגלל ´חום פנימי´ ואז הדימום רב ואדום, והאישה סובלת תדיר מחום.
יכול להיות מצב של ´חסר יין´, לקראת השנים האחרונות במחזור. במקרה זה, ייווצר חום מדומה (´עודף יאנג מדומה´) שיחקה תופעה דומה. מקרה פחות שכיח מתאים לחסר צ´י - אנרגיה, ואז הדימום מטפטף לאורך זמן וקיימת חולשת גפיים. הטיפול במצבים השונים כולל צמחי מרפא ודיקור.

השאלה נסבה על בחורה בת 38 עם קיצור מחזור ל 21 יום, כאבים ואי נוחות לפני המחזור. כאבים ואי נוחות לפני מחזור מתאימים ברפואה הסינית לסטגנציה (חסימה אנרגטית) של מרידיאן הכבד, בד´כ. קיצור מחזור יכול להעיד על חום פנימי (לא טמפרטורה) אם כי תשובה זו תלויה במשך הווסת ובאופי הדימום (עם או בלי קרישים, מעט או הרבה דם, צבע הדם). החום עצמו יכול להיות בגלל הסטגנציה (ובמקרה זה נראה שהסימנים של הסטגנציה היו קודמים, למשל עצירות, מיגרנות או עצירות נפשית וכמובן אפשרויות רבות אחרות) או שהחום היה קודם (ואז נראה שתמיד היה חם לבחורה, דימומים רבים ואדומים וכו´).הטיפול בעזרת דיקור או צמחי מרפא מועיל בד´כ ואם האבחנה ברורה אז סבירות ההצלחה ברפואה הסינית גדול.

חזרה לרשימת השאלות


אני סובלת מכאבים בתחילת הווסת, האם לרפואה הסינית יש תשובה לכך?


מקובל להניח שכאבים לפני מחזור מתקשרים להיתקעות אנרגטית (סטגנציה של צ´י), בעוד שכאבים בזמן מחזור מתקשרים למצבי חסר דם. ההיגיון הסיני לכך הוא, שאם הכאב לפני הווסת, אז ברגע שה´ווסת נפתחת´ הכאב חולף, סימן שהיה שם משהו ´תקוע´. אם הכאבים מופיעים אצל אישה הסובלת מ´חוסר דם´ (שזה לא בהכרח אנמיה), אז בזמן הווסת חלה החמרה בחוסר הדם שלה ולכן גם בכאבים. המדובר גם בשינויים במצב רוח ולא רק בכאבים פיזיים.
בעיות ביום הראשון של המחזור פחות ברורות. אם יש הרבה קרישי דם זה מצביע יותר על סטגנציה. אם יש יותר נטייה לקור וסחרחורות, והווסת עצמה קצרה (דם דליל), זה יותר מכוון לחסר דם. תמיד אפשרי שתהיה תערובת של שני המצבים.
הטיפול כולל דיקור ושיאצו (יותר בסטגנציה) או צמחים ותזונה (יותר בחסר דם).

חזרה לרשימת השאלות


הרופא אבחן אצלי שחלות פוליציסטיות והמליץ על גלולות. מה הרפואה הסינית ממליצה?


,
נקרא גם Stein Leventhal syndrome. מדובר באוסף תסמינים והפרעות בציר היפותלמוס – היפופיזה- שחלות, כמו גם הפרעות אנדרוגניות באדרנל, או גידולים שחלתיים המפרישים אנדרוגנים.
התוצאה של בעיה זו היא חוסר ביוץ. סטימולציה נמשכת של LH ע´י ההיפופיזה, המובילה לגדילת ציסטות בשחלות.
בד´כ מדובר באישה עם גדילה והתפתחות מינית רגילה, למרות שעלול להופיע שיעור יתר (הירסוטיזם) עוד לפני הווסת הראשונה. לרוב הסימנים מופיעים לפני גיל 25 ומתבטאים בווסתות לא סדירות, חוסר פוריות, הירסוטיזם בעיקר בפנים, אמנוריאה והשמנה. הפרעות נוספות עלולות לכלול דימומים לא פונקציונלים.
האבחנה ללא הירסוטיזם נעשית בעזרת ביופסיה כדי לשלול ממאירות, בדיקת רמות טסטוסטרון (לפי תוצריו בשתן) ותוצרי בלוטת האדרנל.

ניתן לגרום לביוץ אצל המטופלת בעזרת כלומיפן או גונדוטרופינים. אם אין רצון בהריון, ניתן לדכא את השחלות בעזרת רמות נמוכות של אסטרוגן (בגלולות למניעת הריון) המדכאות את הפרשת ה LH מההיפופיזה .
מבחינה אפידמיולוגית, בבדיקת אולטרסאונד שנעשתה ביותר מ 1000 נשים עם בעיות פוריות נמצא של 17% היו קריטריונים העונים להמצאות ציסטות שחלתיות מרובות. לא מצאתי כמה אחוזים בדיוק באוכלוסיה, אך אם כלל אוכלוסיית הנשים עם בעיות פוריות היא מעט מעל 15%, ניתן לעשות את החשבון לבד.

מנקודת ריאות סינית מדובר, כנראה, בתופעה של חום ולחות. שיעור היתר, הטסטוסטרון, הדימומים, הנטייה להתקפים אפילפטיים וסוכרת, התופעה של הציסטות, כולן מכוונות לחום. החום יכול להיות ראשוני או על רקע לחות סטגננטית. לרוב הטיפול מתמקד בפתיחת הסטגנציה וסילוק חום. צמחי מרפא ודיקור כאן מאוד חשובים.

חזרה לרשימת השאלות


האם לרפואה הסינית יש מה להציע בתחום דליות ברגלים, שכואבות לפני הופעת הווסת?


במצב בו תיארת, נראה שהדליות נמצאות במצב מתקדם ולכן, ברמה האסתטית יהיה קשה להתמודד איתן. דליות בשלב ההתחלתי ניתנות לצמצום, למרות המרכיבים הגנטיים שכנראה משפיעים על הופעתם. מבחינה סינית הם מתארים שני מצבים אופייניים (או שילוב של השניים): חסר אחיזה – מצב הנובע מחסר צ´י (אנרגיה) של הטחול וכתוצאה מכך ´צניחה´ של רקמות ואיברים. אפשרות שנייה: סטגנציה – מצב של תקיעות אנרגטית של מרידיאן הכבד. במקרה זה התקיעות מופיעה גם במקומות שונים ויכולה להתבטא כעצירות, תקיעות נפשית או כאבים והחמרת מצב לפני הווסת.
אם מבחינה אסתטית נראה שההצלחה מוגבלת ביותר, הרי שמבחינת הכאבים ניתן לסייע המון. במידה שאכן האבחנה מכוונת לסטגנציה, ואבחנה זו ראוי שתיעשה על ידי מטפל מוסמך, הרי שדיקור וצמחי מרפא עשויים להקל באופן משמעותי על הבעיה.
החשוב הוא שגם אם תבחרי ניתוח, הפותר את הבעיה האסתטית בצורה מרשימה, עדיין הבעיה ברמתה האנרגטית נמצאת בגוף ומשפיעה על מערכות אחרות. לכן, עם או ללא ניתוח, חשוב לבצע את הטיפול לאורך זמן, עד לשלב בו קיימת זרימת צ´י טובה בגוף והמערכות מתפקדות כראוי.

חזרה לרשימת השאלות


איבחנו אצלי אנדומטריוזיס. מה זה בדיוק וכיצד זה עלול להשפיע על הריון עתידי?


אנדומטריוזיס היא זריעה חוץ רחמית של אנדומטריום, שהיא רקמת רחם עשירה בכלי דם באזור אקטופי (שלא במקום הרגיל). האזור מתנהג כאילו היה רירית רחם ולכן מדמם וגורם לכאבים רבים, בעיקר בזמן הווסת. הבעיה נמשכת כל זמן שהאישה פורייה ומתמקדת בעיקר באזורים שונים של האגן הקטן. יש משם הפרשת ציטוקינים ופרוסטגלנדינים, שמשרים הפלות. בפני המטופלת עומדות שלוש אפשרויות טיפול קונוונציונליות: דיכוי הורמונאלי (המשרה עקרות ודורש הפריית מבחנה), דיכוי בעזרת גלולות, או שווי ערך לגלולות, המשמרות את כושר הפוריות, ובגמר תכנון המשפחה טיפול מוחלט הכולל כריתת רחם ואזורים נוספים.

הרפואה הסינית מתייחסת לתופעה כאל סטגנציה של דם (לרוב מתקשרת למרידיאן הכבד) ומטפלת בצמחים ודיקור. אומנם שמעתי (אך לא ראיתי) על מקרים רבים שהדיקור סייע, אך להערכתי חשובה כאן התערבות בעזרת צמחים חזקים הפותחים סטגנציות. גם לטיפול עם צמחי מרפא עלולות להיות השלכות על כניסה להריון (שכן משתמשים בצמחים חזקים שעלולים לגרום להפלות), אבל התופעה זמנית ולכן עדיף לטפל בשורש, או לפחות לנסות כך ולא לדחות את הטיפול לשלב שבו המטופלת תרצה באמת להיכנס להריון.

חזרה לרשימת השאלות


האם עלי להסכין עם העובדה שכל גיל הפוריות יהיה מלווה בכאבים לפני ואחרי הווסת?


האם הכוונה לכאבים לפני או בזמן (ואולי במשולב?) הווסת? אם הכאבים בזמן הווסת, הם מכוונים לרוב לתופעה הנקראת ברפואה הסינית: ´חסר דם´. תופעה זו מתקיימת אם תומכים בה סימנים רבים נוספים כמו יובש בשיער, ציפורניים מתפצלות, סחרחורות, חיוורון ונטייה להיעלב.
אם מדובר בכאבים לפני הווסת אז הכיוון הוא יותר סטגנציה (חסימה אנרגטית) של צ´י. במקרה זה הכיוון הוא יותר נטייה לעצירות, עקשנות וביקורתיות יתר וכאבים חותכים וממוקדים. לעתים גם נפיחות בשדיים.
כאבים ביום הראשון מיוחסים לרוב לסטגנציה אבל אם הווסת קצרה מאוד אז זה יכול להצביע גם על חסר.
כאבים גם לפני וגם בזמן מצביעים גם על חסר וגם על סטגנציה.
יש לקחת בחשבון אפשרות שהסטגנציה נוצרת על רקע חסר הדם. כלומר זוהי פעולת מגננה של הגוף המנסה לעצור (יצירת סטגנציה מכוונת) את הדימום כדי לחסוך במעט שנשאר. במקרה זה טיפול פותח סטגנציות עלול להניב תוצאה מאוד מהירה, כמו החזרת ווסת תוך שניים שלושה טיפולים, אבל חודש אחרי כן מצב חסר הדם יהיה חמור יותר.
הטיפול כאן יכול להיות בעזרת דיקור וזה יעיל מאוד, אלא שגם שיאצו יכול לתת תוצאות טובות מאוד. התוצאות היעילות ביותר מתבצעות לאחר אבחנה מדויקת ושילוב שתי שיטות טיפול, למשל מגע וצמחים או דיקור וצמחים וכו´.

חזרה לרשימת השאלות


מה הרפואה הסינית יכולה להציע להפרשות לבנות מהנרתיק?


לויקו = לבן, ריאה = הפרשה. כלומר ,הפרשה לבנה (אשר לרוב, אינה לבנה). לויקוריאה נקרא בסינית Dai xia, כאשר xia פירושו מתחת ו Dai פירושו חגורה (המקיפה את אזור המותניים התחתונות). הפרשה זו יכולה להיות מיוחסת לבעיית ´ליחה´, כלומר עודף הפרשות המצטברות בגלל ייצור יתר של אנרגית הטחול, או בגלל בעיות בכליות, או בגלל היתקעות אנרגטית (סטגנציה במחמם תחתון), שאינה מאפשרת לה להתפנות. לאורך הזמן ההפרשות משנות צבע ולעתים אף ריח. הטיפול בעזרת צמחי מרפא על פי השיטה הסינית לרוב יעיל ומספיק. לרוב, סביבה פרוביוטית פנימית וחיצונית (למשל אצידופילוס) עשויה לתרום.

חזרה לרשימת השאלות


אני בהריון וגילו אצלי טריכומונה. אני לא רוצה לקחת תרופות חזקות, האם קיימת אלטרנטיבה בתחום הרפואה הסינית?


עקרונית יש טיפול. הבעיה היא, שהטיפול כולל צמחי מרפא ובתקופת הריון לא מעונינים לקחת סיכון שהצמחים יעשו משהו לא רצוי (גם אם הם פחות מזיקים מהאנטיביוטיקה), מה גם שלחלק מהם יש התוויות נגד בהריון.

טריכונומה היא פלאג´לה המועברת ביחסי מין. כ 5-10% מהגברים ו 20% מהנשים נחשפות לבעיה בתקופת חייהן הפוריים, דבר היוצר דלקת בנרתיק, בשופכה ואף בשלפוחית. בגברים זה יכול לצור תופעות דומות אך יותר קשות לאבחנה. בנשים יתכן שתן ירקרק עם הפרשות מהנרתיק וכאבים בזמן מתן שתן או קיום יחסי מין. לרבות אין תופעות קליניות והן רק נשאיות המעבירות את המחלה לגבר המקיים איתן יחסים. למחלה זו יש נטייה להופיע בסמיכות לזיוה (אבל כמובן שזה לא מחייב). רוב הגברים הם נשאים ללא סימנים נלווים. יתכן סיבוך לדלקת באשכים או בפרוסטאטה, אך זה לא שכיח.
האבחנה נעשית על ידי בדיקה מקרוסקופית וגילוי הפלאג´לה. הטיפול המערבי כולל מטרונידאזול למשך שבעה ימים והוא ´מרפא´ למעלה מ 95% מהמטופלים. הבעיה היא, שמטרונידאזול עתיר תופעות לוואי כמו פגיעה בכדוריות לבנות או בעיות נוירולוגיות שונות. במהלך זמן הטיפול יש לבדוק את הפרטנר / ים המיניים הזכרים ולטפל, לפי הצורך, גם בהם.
גם במקרה של טיפול טבעי מוצלח, יש לבצע בדיקת מעבדה חוזרת על מנת לוודא שהטיפול לא העביר את המטופלת מחולי לנשאות.

חזרה לרשימת השאלות


הופיעה לי דלקת מלווה בדימום רחמי. מה יש לרפואה הסינית להציע מעבר להמלצות הרופא?


קודם כל, צריך לדעת מה מקור הדלקת. דלקת יכולה להתרחש מזיהום, ואז הטיפול אנטיביוטי, מפטרת, ואז הטיפול אנטי פטרייתי, מסיבות אוטו-אימניות (כשהגוף תוקף את עצמו), מגידול שפיר שמשתפשף, או מסיבות אחרות.
מנקודת ריאות סינית מדובר לרוב בחום או חום ולחות בשלפוחית השתן, אך לעתים תופעות אילו מועברות ממערכות אנרגטיות (מרידיאנים ואיברים) אחרות.
הטיפול כולל צמחים, דיקור ולפעמים גם שינויים בתזונה, הכל לפי האבחנה (למעשה שילוב אבחנות מערבי + סיני).
לפי שעה, נראה לי שיש להיענות לטיפול של הרופא. אני מבין שהדלקת עדיין בשלב החריף שלה ושקיים דימום. דלקות לא מטופלות עלולות להסתבך ולהוביל לבעיות פוריות בהמשך. אם יש כלי דם קטן שמדמם יש לעצור אותו וטיפול משלים, אף שיכול לשאת פרי, משפיע מאוד לאט.
מאידך, אם הדימום נובע בגלל פצע קטן, ייתכן שמדובר ב HPV, שהיא מעין יבלת המופיעה על רקע הדבקה ויראלית ביחסי מין. כאן אין לעכב טיפול, אלא לבצע את המלצות הרופא שכן מדובר בדבר פשוט כרגע לטיפול, אך בעתיד יכול - ללא טיפול - להפוך לנגע סרטני!

חזרה לרשימת השאלות


להפניות
למאמר אודות תמורות ומייסדיה ניתן ללחוץ כאן: אודות תמורות
להסבר אודות התכנית המשולבת ברפואה סינית (נטורופתיה סינית) ניתן ללחוץ כאן: המסלול המשולב
להסבר אודות תכניות לימודים בתמורות ניתן ללחוץ כאן: לימודים בתמורות

חומר זה מוגש כשירות ע´י צוות ההדרכה של תמורות. © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד.

 
 
 
 
תוכן מקצועי
 
הכנה למבחנים
תזונה סינית
צמחים
דיקור סיני
מקצועות המגע
גוף נפש
מידע קליני
ילדים
נשים
לימודי המשך
השמה מקצועית
פורום רפואה סינית
תמורות בקהילה
מדריך מטפלים
תמורות חדשות
אודות תמורות
 
 
לימודים בתמורות
 
:שם מלא  
:טלפון
:מייל
:תחום
:איזור
 
שלח

 
 
   
   
Copyright © 2024 Tmurot. v12.15.10
בניית אתר ו אחסון אתר: ווב דאטה קום  |  עיצוב אתר: ליעד שר  |  שיווק באינטרנט - דייז