שאלות נפוצות / נשים – בעיות לאחר לידה
רשימת השאלות:
(לחץ על השאלה כדי להגיע לתשובה).
1.
למה הופיעו לי פצעי אקנה לאחר תום ההריון?
2.
האם מומלץ לתת ג´ינסנג לנשים לאחר לידה?
3.
אני מניקה והופיעה לי דלקת בשד. האם לרפואה הסינית יש מה להציע?
4.
מה עמדתך לגבי פרוזק ושילובו במצבים של דיכאון לאחר לידה?
לשאלות נוספות בנושאים נוספים בתחום הנשים, אנא בחר/י נושא:
בעיות מחזור / ווסת
פוריות וכניסה להריון
בעיות במהלך ההריון
גיל המעבר
אקנה היא תופעה של ´חום ולחות´ המתאימה גם לתקופה שלאחר הריון. לעתים התופעה מלווה בסטגנציה (חסימה אנרגטית), בעיקר אם היא מלווה בנטייה לעצירות וכאבים לפני מחזור (הכוונה לשלבים שלפני ההריון).במקרים כאילו יש להקפיד על תזונה נכונה, אלא שזה לא ממש יעזור ויש לשלב בזה צמחים. דיקור עשוי לסייע אבל לא יכול להחליף את הטיפול בצמחי מרפא, לדעתי.לא חייבים להמתין עד תום ההנקה, שכן אם קיים חסר איזון אנרגטי אז הצמחים והתזונה ישפרו גם את איכות המרכיבים המועברים לתינוק. כמובן שרצוי לפנות למשהו אחראי שלא ייתן צמחים שאינם מתאימים לאישה מיניקה. אפשר גם להמתין עד תום תקופת ההנקה ואולי הדברים יסתדרו מעצמם.
חזרה לרשימת השאלות
לאחר לידה נשים סובלות לעתים מחסר דם. תופעה זו מטופלת בצמחים שונים שאינם כוללים ג´ינסנג. אחרי הלידה התופעות של ´חום וליחה´ עדיין קיימות בנשים מסוימות מה שמהווה התווית נגד לג´ינסנג. נכון שיש מקומות ברפואה הסינית העממית למתן ג´ינסנג בכל מצב, אבל הג´ינסנג - שהוא אגב מלחלח ולא מייבש - הוא מחמם ומייצר ליחה (כלומר נוגד שיתון ומעלה את נפח הנוזלים בגוף). לאחרונה יש מידע מערבי על חומרים שונים בג´ינסנג שנמצאו כלא מתאימים לאוכלוסייה רחבה, אם כי שום מחקר לא העיד שאישה הרה מסתכנת בנטילתו.מאחר שיש מספיק דברים הרבה יותר מתאימים לשיפור ההנקה ואיזון האם לאחר הלידה, ושג´ינסנג לא נחשב לאחד מהם, הייתי ממליץ להימנע.
חזרה לרשימת השאלות
בעיה שכיחה בשבועות הראשונים להנקה. מניחים שמדובר בזיהום שנכנס דרך הפטמה הלחה שלעתים סדוקה. התופעות מתפתחות תוך מספר שעות ומאופיינות בכאבים בחלק אחד של השד. לעתים ניתן להבחין באזור מוצק ואדום. תתכן הפרשה מהמקום. במצבים יותר חמורים יכול להיות מלווה בחום גבוה, כאב חזק וצמרמורות. במצבים אילו חיוני לקבל אנטיביוטיקה.
הטיפול הקונוונציונלי כולל אנטיביוטיקה וניקוז חלב וזה מועיל ברוב המקרים. אין מניעה לטיפול סיני (המדבר על חום ורעילות שחדרו למרידיאן הקיבה) אך הבעיה היא שבתקופת הדלקת לא רצוי להיניק את התינוק (שעלול לקבל בעצמו את הצ´י של האם עם החום והרעילות). אם השד השני תקין ניתן להמשיך להיניק משם, אבל, מסטיטיס לאורך זמן אינו מכוון להמשך הנקה. טיפול מהיר יכול לסייע, אבל טיפול ממושך עלול להפסיק את הפרשת החלב. הטיפול בעלי כרוב, מקובל ברפואה העממית ונראה שהוא יעיל,אך כדאי לשלב סוגי טיפול נוספים. עניין ההתערבות המהירה קובע. במידה וקיימת כוונה להמשיך להיניק מומלץ להימנע מצמחים שחלק מהצ´י שלהם יעבור בחלב לתינוק.
חזרה לרשימת השאלות
דיכאון אחר לידה היא תופעה שכיחה ולפי הנראה, לעתים קרובות אינה מאובחנת כראוי. הסינים נתנו את הדעת עליה בשני מישורים:
1 - מניעה: תהליך הקדם הריוני ותקופת ההריון מקודשים לחיזוק הצ´י (האנרגיה) והדם של האישה. הרציונל לכך הוא שבמהלך ההריון העובר ´גוזל´ מהאם חלק מהאנרגיה שלה. אם יש לה מספיק אז אין כאן בעיה. לעומת זאת, אם יש חסר אז או שהוא יכול על חשבון האם (מאחסנת) אך לעתים על חשבון היילוד, דבר שיכול לגרום לכל מני הפרעות בנולד, החל מבעיות למידה וכנה בשיתוק מוחין.
2 - תיקון מיד לאחר הלידה - זאת כדי לשפר את ההנקה (שתלויה ישירות באיכות הדם) ולאפשר חזרה לחיים נורמאליים מוקדם ככל האפשר.
למרות שלרוב דיכאון אחר לידה מאופיין בחוסר דם, הרי שאם יש סטגנציה (תקיעות אנרגטית) הנלוות לבעיה יש לאתר את מקורה לפני קבלת טיפול.
מנקודת ריאות קונוונציונלית, שינויים במצב רוח לאחר לידה שכיחים ב 40-85% מהמקרים ! לרוב שיא הביעה מופיעה ביום ה 3-5 שלאחר הלידה ובד´כ הבעיה חולפת מעצמה תוך 1-3 יממות. הטיפול הראשוני הוא תמיכה ולא טיפול תרופתי.
מקרים שונים מופיעים מאוחר יותר ובצורות התבטאות שונות וניתן למצוא עליהם חומר רב
באתר המקושר מכאן
מבין הטיפולים המוצעים פרוזק הוא אחד המקובלים. הפרוזק עובד על הסרוטונין במוח. הוא אסור בזמן הריון והנקה כיוון שלעובר וליילוד אין מנגנוני פירוק תקינים של התרופה. כך היא מצטברת מעבר לכמות היחסית הנמצאת אצל האם. ביילודים התרופה מתקשרת בעיקר לבעיות עיכול. במחקרים חדשים וכנראה אמינים מסתבר שנטילת פרוזק במהלך ההריון מגדילה פי שלוש או יותר הפרעות מבניות (שלד) ביילוד, עלייה בפגות (שמעלה מצידה שיעור נזקים אפשריים), דיסמורפולוגיה (הפרעה בצורת התינוק), משקל תינוק נמוך והפרעה בהתפתחות הנוירולוגית. הדעות כיום חלוקות בין החוקרים השונים וחלק מהן קשורות גם לאינטרסים של חברות התרופות. עוד חומר נתן למצוא
באתר המקושר מכאן, למשל, ובהמון אתרים נוספים.
מכל האמור לעיל נראה לי שאם הדיכאון מופיע במהלך ההריון (בעיקר לאחר טרימסטר שני) יש לשקול מתן פרוזק, ובתנאי שהדיכאון מהווה סכנה לאם ולעובר. אם המחשבה להיכנס להריון במהלך לקיחת הפרוזק, יש לשאוף לטיפול מקיף (בד´כ צמחים, תוספי מזון ושיאצו) ולפעול בתאום עם הרופא המטפל להורדה הדרגתית של התרופה.
הטיפול בפרוזק לעתים אפקטיבי. אם הבעיה נמשכת מעל חצי שנה אז ייתכן שיש כאן מעורבות של בעיות נוספות ולאו דווקא רק דיכאון המוגדר כדיכאון אחר לידה.
חזרה לרשימת השאלות
להפניות
למאמר אודות תמורות ומייסדיה ניתן ללחוץ כאן:
אודות תמורות
להסבר אודות התכנית המשולבת ברפואה סינית (נטורופתיה סינית) ניתן ללחוץ כאן:
המסלול המשולב
להסבר אודות תכניות לימודים בתמורות ניתן ללחוץ כאן:
לימודים בתמורות
חומר זה מוגש כשירות ע´י צוות ההדרכה של תמורות. © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד.