שאלות נפוצות / נשים – גיל המעבר
רשימת השאלות:
(לחץ על השאלה כדי להגיע לתשובה).
1.
הפסקת מחזור בגיל צעיר
2.
מטופלת בת 51 לוקחת הורמונים במנופאוזה הגורמים למיגרנות. מה אפשר לעשות?
3.
עברו מספר שנים מאז הפסקת הווסת. האם כדאי לי לקבל טיפול הורמונאלי חליפי?
4.
מהי התזונה המומלצת לנשים בגיל המעבר?
לשאלות נוספות בנושאים נוספים בתחום הנשים, אנא בחר/י נושא:
בעיות מחזור / ווסת
פוריות וכניסה להריון
בעיות במהלך ההריון
בעיות לאחר לידה
אני בת 40 ומטופלת מזה שלוש שנים בטיפול הומיאופתי על רקע הפסקת המחזור. כל המומחים הקונוונציונלים הורו לי לקחת תחליף הורמונלי וציינו שכבר בזבזתי זמן יקר. הבדיקות ההורמונליות מצביעות על מנופאוזה. אני באמת אובדת עצות וכסף (אצל הנטורופטים וההומיאופתים) ואשמח לקבל חוות דעת כאן.
מכתבך הדאיג אותי שכן גיל 40 ללא מחזור עלול לזמן המון תופעות בעייתיות שמתגמדות לעומת הסיכון של לקיחת הורמונים. אני חושש שהמטפלים שלך לא הנחו אותך כראוי. אבל את יכולה לעשות טסט קטן (אפילו אם הוא קצת ציני). תראי להם את תוצאות המעבדה. אם הם יכולים לפרש אותן (כלומר לתת הסברים לגבי המנופאוזה, כמה היה צריך להיות ומה משמעות של תירוקסין נמוך) אז סימן שהם יודעים משהו. אם הם לא יודעים אז שיגידו תודה שאת לא תובעת אותם. שלוש שנים ללא מחזור בגיל ארבעים זה לא תקין לדעתי ומנקודת ראות סינית יש כאן מצב של חסר יין. כשחסר משהו צריך להשלים אותו. בתחילת הדרך אני נכון להסכים שהיה הגיון לנסות שיטות טבעיות. אבל עברו חודשיים, שלושה, ויותר, ואין תוצאות. אז להיות ענווים ולפנות לרפואה המערבית.
להערכתי שילוב עם רפואה סינית (בעיקר צמחים) יוכל למזער את הנזקים. מקווה שלא נוצרו הרבה (סריקת עצמות עשית?). בהצלחה ואל תהססי לפנות בכל שאלה. או-קי?
חזרה לרשימת השאלות
בגיל המעבר, ללא טיפול, האישה צפויה לבעיות רבות: חלקן סימפטומאטיות כמו ירידה בליבידו, דכדוך וגלי חום, וחלקן פיזיולוגיות כמו אוסטיאופורוזיס, פגיעה בריריות ועליה בשכיחות מחלות הלב. על פי הרפואה הסינית התופעות משויכות למצב של חסר יין שמתבטא בעליה של יאנג (כלומר גלי חום, עצירות, עצבנות וכו´). הטיפול הסיני המקורי כלל צמחים לחיזוק היין ודיקור להקלה על תסמיני היאנג העולה. היום מקובל לתת הורמונים (אסטרוגן עם מעט פרוגסטרון) מתוך מטרה לחקות ככל האפשר את המערך ההורמונאלי הסדיר של האישה ולדחות או למנוע חלק גדול מן התופעות לעיל.
על לקיחת הורמונים יש דעות רבות, והנושא עלה שנית למודעות ציבורית בעקבות רעש עיתונאי גדול. רוב הויכוחים קשורים לגבי סיכון מסרטן. במקרים של היסטוריה של סרטן שד במשפחה, יתר לחץ דם או נטייה לקרישי דם על הרופא לשקול את מתן ההורמון ולהקפיד יותר על מעקב.
מנקודת ריאות סינית מיגרנות לאחר לקיחת הורמונים, אפשריות בעיקר בשני מנגנונים: ההורמונים יוצרים תופעה המכונה ליחה. במקרה זה המיגרנה מתאפיינת בכאב כבד, לאות, בחילות והקאות, טשטוש ראיה, חיפוי עבה על הלשון ועוד. אפשרות אחרת היא פרדוכסלית, למי שמתמצא ברפואה הסינית. ההורמונים פועלים דרך הכבד וגם מתפרקים שם. הוספת ליחה רבה לכבד, בעיקר בנשים עם רקע של סטגנציה (חסימה אנרגטית) יוצרת חום. תופעה זו יכולה להתבטא ב´עליית רוח הכבד´ כלומר מיגרנה. הכאב כאן יתרכז בעניים, קודקוד או צד אחד, יהיה תוקפני, הולם ראש (כמו פטישים) וסימנים נוספים.
כמובן שיתכן שהמיגרנות הופיעו על רקע אחר בכלל (חסר דם וכו´) בסמיכות ללקיחת ההורמונים.
לפני כל טיפול סיני שבהחלט יכול להקל (ועל המטפל לקחת בחשבון את ההשפעות האנרגטיות של ההורמונים) יש לשקול העברת קבלת האסטרוגן מצורת לקיחה בבליעה לצורת מדבקות. היתרון בכך הוא שהאסטרוגן אינו עובר מטבוליזם ראשוני בכבד כפי שקורה בבליעה.
אם זה לא יעזור, והרופא ימצא את מגוון האפשרויות שיש לנטילת ההורמונים, ניתן לשקול התערבות עם צמחי מרפא לצמצום כמות ההורמונים הנדרשת, ודיקור או שיאצו להקלה על תסמינים ופתיחת סטגנציות.
חזרה לרשימת השאלות
מקובל לטפל באסטרוגן בגלי המעבר. האסטרוגן הוכח כיעיל נגד כל תופעות הגיל כמו גלי חום, יובש נרתיקי ואפילו מצוקות פסיכולוגיות. מרבית המחקרים הראו על ירידה בסיכון להתקף לב. שלוב של מעט פרוגסטרון ממזער את הסכנה לסרטן רירית הרחם. לגבי הסיכון לסרטן שד הדעות חלוקות אך מוסכם שצריך להיות רקע משפחתי כדי לשקול הגבלת השימוש באסטרוגן. הוראות נגד מוחלטות כוללות סרטן שד קיים, סרטן ברירית הרחם או דימום רחמי ממקור לא ידוע. הוראות נגד יחסיות מדברות על רקע משפחתי של סרטן שד, יתר לחץ דם או אירועים ידועים של תסחיפי קרישי דם. בעקבות מחקרים חדשים החמירו את ההתוויות למתן הורמונאלי אך עדיין הוא נשאר הטיפול המועדף במסגרת הרפואה הקונוונציונלית.
מקובל להתחיל את הטיפול מיד עם הופעת סימני גיל המעבר. לאחר המתנה של מספר שנים מהפסקת הווסת לא מקובל לתת טיפול הורמונאלי אלא אם קיימת קליניקה המצדיקה זאת. החלטות מעין אילו נתונות בידי הגינקולוג בלבד ובוודאי לא על פי עצות בפורום.
ברצוני לציין שעל פי התפיסה הסינית מצב של גיל המעבר נחשב לתופעה של חסר יין. כיוון שאסטרוגן נחשב לחומר ייני הרי שהוא מתאים מבחינת התפיסה הסינית לטיפול, למרות שיש תחליפים אפשריים. אם כרגע יש מצוקות אחרות שאינן דורשות השלמת ההורמון, מומלץ לפנות לטיפול ברפואה הסינית, אבל לא לפני ייעוץ וביקורת אצל גינקולוג.
חזרה לרשימת השאלות
תקופת גיל המעבר היא בסביבות גיל 50, ומאופיינת בהפסקת הדרגתית של הווסת, עד להפסקה מוחלטת בייצור האסטרוגן על ידי השחלות. רוב הנשים בתקופה זו מתנסות בתופעות קלות או חמורות, העלולות להימשך כשנה או מספר שנים. בין התופעות הנפוצות מופיעים: גלי חום והזעות, נדודי שינה, חוסר מנוחה, עצבנות, סחרחורת ויובש בנרתיק.
בפרק זמן זה נרשמת עלייה ברמת הסיכון לחלות בסרטן השד או בסרטן הרחם, ונוצרת בעיה של ´בריחת´ סידן (אוסטיאופורוזיס), המתבטאת בצמצום מסת העצם ובשברים אפשריים בחוליות עמוד השדרה, בראש הירך ועוד.
הטיפול הקונוונציונלי העיקרי הוא טיפול בתחליפי הורמונים - אסטרוגן ופרוגסטרון. בטיפול זה יש סיכון מסוים, והוא אסור על נשים עם גידול סרטני ברחם או בשד, מחלת כבד וקרישי דם. כמו כן, התחליפים עלולים להפריע לספיגת ויטמינים.
על פי הרפואה הסינית, מזוהים הסימפטומים שהוזכרו לעיל עם תופעה המכונה חוסר יין.
מכיוון שבמצב חוסר יין יש יותר ביטוי ליאנג, עלולים להופיע יותר תופעות חום, כגון: יובש בנרתיק, חוסר מנוחה, צימאון וגלי חום. מכיוון שהיין הוא זמן הלילה, אז כשהיין חסר מופיעות תופעות ליליות, כגון נדודי שינה, הזעות לילה וכו´. כמו כן, בחוסר יין קלאסי הלשון תהיה אדומה עם חיפוי מועט או חסר, והדופק יהיה דק ומהיר.
לכן חשוב לתחזק את היין באמצעים של תזונה ולעתים גם שילוב צמחי מרפא:
ראשית, חשוב להימנע ממזונות מחממים הפוגעים ביין. למשל קפה, אלכוהול, פלפל חריף, פלפל שחור, חרדל, בשר, ג´ינג´ר, חזרת, הל, קינמון, שמן סויה, אגוזי מלך ועוד.
מזונות מומלצים כוללים: דוחן, חיטה מלאה, גריסים אצות, טופו, שעועית לימה, שעועית מש, שעועית ירוקה, מלפפון, עגבנייה, סלק אדום, אננס, בננה, אגס, תפוח, ענבים, אבוקדו, קרמבולה ומנגו.
מהחי אפשר להוסיף ביצה אורגנית, יוגורט עזים, יוגורט ביו וסרדינים.
להעשרת סידן בגוף מומלץ להימנע ממזונות המכילים הרבה זרחן, שמגביל את ספיגת הסידן בגוף, כגון בשר, ולהרבות במאכלים מחזקי יין, שהם גם עתירי סידן, כגון: טופו, ברוקולי, כרוב, אצות, גרגר הנחלים, טחינה וסרדינים.
לנדודי שינה אפשר לשתות כשעה לפני השינה חלב עזים או תה מרגיע כלשהו.
קפה מפריע ומחליש את אנרגיית היין וגורם לעצבנות, לדלדול מאגרי הסידן ולקשיי הירדמות, ולכן מומלץ להימנע ממנו ולעבור לתחליפי קפה. המעבר לתחליפים כרוך במציאת תחליף המתאים ביותר מבחינת הטעם. בשלב ראשון ניתן לערבב את הקפה המקורי עם התחליף ובאופן הדרגתי להוריד ממנו במינון.
הטעם החמוץ הוא בעל השפעה מכווצת, ולכן עשוי להקל על ההזעות. המזונות המתאימים יהיו: אננס, אוכמניות, זיתים, יוגורט, מנגו, עגבנייה, ענבים, פטל, פרי הדר, קיווי, קרמבולה ושזיף.
אכילת לילה מחלישה את היין, על כן מומלץ לאכול את ארוחת הערב בין השעות 18-19 ולא יאוחר מזה.
נשים, הסובלות מתופעות חמורות יותר בתקופה זו, רצוי שתקבלנה גם טיפול בדיקור ובצמחי מרפא סיניים במקביל להנחיות התזונתיות.
חזרה לרשימת השאלות
להפניות
למאמר אודות תמורות ומייסדיה ניתן ללחוץ כאן:
אודות תמורות
להסבר אודות התכנית המשולבת ברפואה סינית (נטורופתיה סינית) ניתן ללחוץ כאן:
המסלול המשולב
להסבר אודות תכניות לימודים בתמורות ניתן ללחוץ כאן:
לימודים בתמורות
חומר זה מוגש כשירות ע´י צוות ההדרכה של תמורות. © Tmurot
חומר זה אינו מהווה המלצה או הנחייה רפואית והוא נועד לשירות המטפלים והרופאים ולידע כללי בלבד.